fbpx
KERBAT Group Kft. - Megbízható palackozó gépek, szűrőrendszerek és egyéb berendezések magyarországi borászok, sörkészítők és italgyártók számára.

Gyakran feltett kérdések a keresztáramú (tangenciális áramlású) szűrésről?

Bared gyártó logoja

Milyen tisztasági szint érhető el?

Palackozhatok már közvetlenül a szűrés után?

Szűrhetem-e a bentonittal kezelt bort?

Ebben az új cikkben a borágazatban alkalmazott keresztáramú szűréssel kapcsolatos leggyakrabban feltett kérdésekre szeretnénk választ adni!

Tényleg tudja az összes választ? Olvasson tovább, és kiderül!

Milyen tisztasági szint érhető el?

A Bared által használt membránok ragyogó bort eredményeznek. A bor tisztaságát a zavarosság mérésével értékelik, amelyet az NTU (nefelometriás turbiditási egység) egységgel fejeznek ki.

A keresztáramú szűréssel kapott érték alacsonyabb, mint 1 NTU. Ez a szint egyetlen lépéssel elérhető, a zavaros borokkal kezdve, és függetlenül attól, hogy a bort hogyan készítették el a szűrés előtt.

A membránok pórusmérete károsíthatja a kiváló minőségű boraimat?

A gondosan kiválasztott polimer membrán egyáltalán nem módosítja a bor jellegzetességeit, és a termék minőségi értékét sem csökkenti. Más anyagokkal ellentétben nincs kölcsönhatás a borok polifenoljaival és poliszacharidjaival, és nincs különbség a fehér- és vörösborok szűrési hozamában.

Ez a technológia megőrzi az aromákat és megakadályozza a mikrobiológiai és szaglószervi szennyeződéseket, olyannyira, hogy a biológiai/organikus borok termelői körében is egyre gyakrabban alkalmazzák.

 Mennyi vízre van szükségem a keresztáramú szűrők tisztításához?

A vízfogyasztás nagyon alacsony, hozzávetőlegesen 100-125 liter szűrőmodulonként. A kerámia membránokkal összehasonlítva, azonos felület esetén a fogyasztás tisztítási ciklusonként több mint a felénél alacsonyabb. A hagyományos DE-szűrőkhöz képest, sok felhasználó arról számolt be, hogy a vízfogyasztás néhány év használat után az 1/3-ára csökkent.

Szükségem lesz forró vízre a keresztáramú szűrők tisztításához?

Nem, a Bared szűrők öblítéséhez és tisztításához elegendő a friss, kommunális víz. Lágyított vízre nincs szükség, és a keménység tekintetében sincs kikötés.

Rosé boros pohár, Szűrt bor

Van egy kis pincém… célszerű keresztáramú szűrőt vásárolnom?

Ezen rendszerek sokoldalúsága és a termék teljes visszanyerése még a kis mennyiségű kezelendő termék esetén is hatékonnyá és kényelmessé teszi használatukat. Ráadásul rendkívül kompaktak, könnyen kezelhetőek, és nem igényelnek előzetes tapasztalatot. Más szóval a keresztáramú szűrés bármilyen méretű pince esetén alkalmazható.

Szűrhetem-e a bentonittal kezelt bort?

A Bared crossflow szűrővel lehetséges az új alapborok (amelyek éppen ezért zavarosak), a centrifugált borok, valamint a mustok szűrése is, amennyiben jól enzimezettek és ülepítettek. Továbbá ide tartoznak a borkőstabilizálás előtti és/vagy utáni borok, a habzó borok a második erjedés előtt és/vagy után, a nehéz borok (passito, érlelt sur lie, nagyon vörös, préselt) is. Ezenkívül minden olyan termék, amelyet valamely derítőanyaggal (PVPP, bentonit, szén stb.) kezeltek, ülepítés és (bor)fejtés után.

Palackozhatok már közvetlenül a szűrés után?

Igen, a keresztáramú szűrés után azonnal palackozható. A sterilitás teljes biztonsága érdekében mindig ajánlott a  palackozás előtti végső szűrő (gyertyaszűrő) használata. Azonban ezeknek a szűrőknek az élettartama jelentősen meghosszabbodik a keresztáramú szűrésnek köszönhetően.

Szűrhetem-e a dekantálót olyan anyagokkal, mint a borkőkristály, az aktív szén vagy a derítésre használt termékek?

A tangenciális áramlasú (crossflow) szűrőt úgy tervezték, hogy megbirkózzon az eltömődéssel és a mechanikai igénybevétellel, valamint, hogy ellenálljon a kopásnak. 75%-nál magasabb szilárdanyag-tartalmú végkoncentrátum érhető el. Ennek megfelelően igen, szűrhető.