fbpx
KERBAT Group Kft. - Megbízható palackozó gépek, szűrőrendszerek és egyéb berendezések magyarországi borászok, sörkészítők és italgyártók számára.
BARED minőségi szűrőberendezés

A Bared S.r.l. tangenciális keresztáramlási technológiája a bortermeléshez a kerámia membránokhoz képest

Kezdjük a műszaki okokkal, ami miatt a BARED nem használ kerámiamembránokat a borászatban.

1

Elektromos kapacitás - Meglévő kapacitás

A kerámiamembránok magas recirkulációs áramlást igényelnek, melynek feltétele egy nagyteljesítményű és nagy fogyasztású motor. Ezen kívül a termékek jelentősen melegszenek.
Konkurenseink tájékoztatóiban soha vagy igen ritkán szerepel a kerámiamembránnal ellátott keresztáramú szűrők energiafogyasztása. 

A BARED technológiájával az energiafogyasztás 0,06 kW/m2 .

2

Megbízhatatlan - meghibásodik

A reklámok ellenére a kerámiamembrán érzékeny a hőre. A szelektív áteresztőképességű kerámiamembrán valódi rétege (a szűrést végző réteg) egy vékony alumínium-oxid vagy titán-oxid (7-12 mikron vastagságú), amelyet monolit hordozóra sütnek rá.
Ebből következik, hogy amennyiben ebben a 7 mikron vastagságban megjelenik egy „repedés”, a membrán szűrőrétege véglegesen megsérül.
Mindez nem történhet meg a mi szűrőinkkel, melyekben olyan szimmetrikus kapilláris membránt használnak, melynek hatékony szűrő membránrétege 800 mikron vastagságú (ez 66-szor több!). 

Így érthető az is, hogy a kerámiamembránok miért nem bírják ki az szemcséket (abrazív) tartalmazó folyadékokat (tartarátok, szén, PVPP, perlit és kova-adalékanyagok stb.). Az említett 7-12 mikron idővel csökken, ami repedés valószínűségéhez vezet (megtörténhet 2-3 év múlva). Ebből kifolyólag a 8-10 éves garancia, amelyet versenytársaink nyújtanak, csak akkor érvényes, ha szemcsetartalom nélküli anyagokat dolgoznak fel. 

A szemcsék (abrazív) nincsenek hatással a BARED szűrőjének membránrétegére, melynek vastagsága 800 mikron. 

Még egy nagyon fontos részlet: amennyiben az alumínium-oxid lemez megreped, az egész monolit kidobható.
Amennyiben ehhez hasonló történik a mi membránjainkkal, nem kell mást tennie, mint pusztán megjavítani a sérült kapilláris rostot. 

Konkurenseink tájékoztatóiban soha vagy igen ritkán szerepel a kerámiamembránnal ellátott keresztáramú szűrők energiafogyasztása. 

A BARED technológiájával az energiafogyasztás 0,06 kW/m2 .

3

Tisztítás

A szűrést igénylő termék áthalad a monolit csatornákon belül és a szűrletnek pedig át kell haladnia a pórusos alapon a monolit külső átmérőjéig. Abban az esetben, amennyiben eltömődött szakaszok keletkeznek, a kerámiamembránok hajlamosak még inkább szennyeződni és eltömődni, mivel a még időben elvégzett CIP tisztítófolyadékkal történő tisztításkor is a folyadék a kevésbé eltömődött útvonalon halad a kisebb terhelésveszteség miatt (nyomásesés a be- és kimenetnél). 

A BARED membránjaival ilyen gond nem merül fel, mivel a kapilláris rostok egymástól függetlenek és csak a modulon belül állnak össze köteggé. 

4

Felhasznált anyagok (fontos)

Egy nemrég megjelent tanulmány alapján, melyet az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) végzett, kimutatták, hogy az ásványi oxidok rákkeltőek lehetnek. Ezalapján felmerült, hogy kizárják ezeket az anyagokat az élelmiszerekkel érintkező berendezések esetében. 

Az általunk felhasznált anyagok teljes egészében megfelelnek az élelmiszerek gyártásához. 

5

A kerámia anyag kémiai kölcsönhatása

A kerámiamembrán szervetlen ásványi anyag, kiváló kémiai kölcsönhatásba lép az iontöltésű termékekkel: a borok polifenoljaival, a mosáshoz szükséges víz keménységét adókkal stb.
A BARED membránok anyaga nem rendelkezik töltettel (polietilén), így nem merül fel ilyen probléma.

6

A modul gyártása

A kerámia felhasználású rendszereket nagy átmérőjű modulokban kínálják, melyekben nagy mennyiségű monolitot helyeznek el (akár 50) kompakt berendezés céljából.
Ennek megfelelően a modulok tetején nagy karimákat kell beszerelni. 

Amennyiben a karimák nem megfelelő vastagságúak, előfordulhat elhajlás szivárgással együtt a szennyezett és szűrt oldalak közt.
Napjainkban ez a piacon fellelhető kerámiaszűrők legnagyobb problémája. 

Még egy fontos részlet: a kerámia monolitok bemeneti / kimeneti felülete porózus (mint fentebb említettük). Ezeken a felületeken gyantaréteg (60 mikron) található, mely a szennyezett folyadék a szűrlet irányába történő szivárgásnak megakadályozására szolgál.
Idővel ez a gyantaréteg elkopik, leginkább a feldolgozás során a szemcséket tartalmazó termékekkel való érintkezéskor. Ennek következtében (tartarátok stb.) romlik a szűrés minősége. 

7

Áteresztőképesség

A bor szűrésére irányuló hosszas kísérletek során a BARED mérnökei mindig megfigyelték, hogy a kerámiamembrán áramlási sebessége hamarabb csökken, mint a szerves membrán esetében, valamint a teljesítmény/m2 kerámia esetében alacsonyabb, mint az eredetileg megadott. 

8

A kerámia sajátosságai

A kerámiamembránok legfőbb sajátossága a magas nyomás alatt és magas hőmérsékleten történő folyamatok lehetősége. Ez az előny nem célszerű a borgyártásban, mivel a szűrést alacsony hőmérsékleten és alacsony nyomás mellet kell elvégezni.

Másrészt a BARED kerámiamembránokat épít be tejtermékek feldolgozásához (magas hőmérsékleten történő feldolgozás és a nagynyomású ellenállás tulajdonságai szükségesek a tejtermékekben található zsírtartalom miatt). További kerámiamembrán felhasználási terület a BARED ipari berendezéseiben van jelen. Olyanokban, melyekben nem vizes jellegű termékek feldolgozása történik (hígítók stb.). Ezeknek az anyagoknak a kezeléséhez csak kerámia használható (a szerves membránok feloldódhatnak).

Ami miatt érdemes a 30 éves borászati tapasztalattal rendelkező BARED-et választani.

Nézze meg az összes keresztáramú szűrőt!